Aká je skutočná pravda o BIO potravinách?

Dajte o nás vedieť

Skutočná pravda o BIO potravinách

Pravda o BIO potravinách

Má nejaký dôvod kupovanie BIO potravín ?

Čo vlastne znamená BIO?

Je to produkt ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že pri pestovaní sa nepoužívajú syntetické, agresívne a škodlivé prostriedky pre človeka, ale ani pre prírodu. Človek týmto spôsobom pestovania neohrozuje ani flóru ani faunu. Takéto pestovanie zanecháva prírodu zachovalú pre ďalšie generácie. Dokonca z dlhodobého hľadiska ekologické poľnohospodárstvo zlepšuje úrodnosť pôdy. Všetky tieto faktory značia to, že tento druh poľnohospodárstva je trvalo udržateľný.

Zo zákona (Zbierka zákonov č. 224/1998)

Ekologická poľnohospodárska výroba je taká výroba rastlín, v ktorej sa používajú osobitné osevné postupy, zelené hnojenie, hnojenie organickými hnojivami, povolenými prírodnými anorganickými hnojivami, mechanické, fyzikálne a biologické metódy na ochranu rastlín, ako aj chov hospodárskych zvierat,pre ktoré sa používajú výlučne krmivá pochádzajú cez ekologickej rastlinnej výroby, a ktorým sa súčasne venuje osobitná veterinárna starostlivosť.

Čím sú tieto potraviny výnimočné?

Čistota je výnimočná vďaka prísnym podmienkam, ktoré BIO výroba vyžaduje. Ekologické pestovanie zachováva prirodzenú chuť neovplyvňovanú chemikáliami. Pri ekologickom pestovaní sa nikdy nepoužívajú GMO osivá!

BIO vs GMO

GMO nie je preskúmané a nevieme čo tieto Geneticky Modifikované Organizmy v tele spôsobia. Plodiny sú síce väčšie, krajšie a je ich možné vypestovať omnoho viac na rovnako veľkej ploche, ale sú pre naše telo bezpečné? Výskumy naznačujú, že GMO plodiny nie sú stabilné a všetko má svoju cenu. Za jedlo v tomto prípade platíme svojim zdravím.

Trvanlivosť

Biopotraviny majú kratšiu trvanlivosť ako konvenčné, pretože aj škodcovia vedia čo je dobré a BIO im mimoriadne chutí.

Avšak, niektoré BIO potraviny dlhšie vydržia a týka sa to predovšetkým zemiakov a zeleniny na uskladnenie, ktoré majú vyšší obsah škrobu a sušiny (v dôsledku nepoužívania dusíkatých hnojív), preto sa menej kazia, majú tzv. lepšiu skladovateľnosť.

Vysoko hodnotné, ale ľahko kazivé potraviny sa rýchlo spracovávajú do podoby práškov a sušín.

Sú BIO potraviny kvalitnejšie?

Stále áno sa dá povedať pri čerstvom ovocí, zelenine a pri ďalej nespracovaných produktoch.

Článok venujúci sa kvalite:

175 štúdií a jeden výsledok: najlepšie je BIO!
Zdroj: Dr. Alberta Velimirov: Ist BIO wirklich besser?

Citácie z článku

“ Mlieko žien, ktoré sa živia prevažne biopotravinami, dokazuje vyšší obsah Omega-3-mastných kyselín a viacnásobne nenasýtených mastných kyselín.“

„Biopotraviny sa prejavujú v koncentrácii spermií u mužov: muži ktorí konzumujú biopotraviny, vykazujú o 30% vyššiu koncentráciu spermií.“

Je BIO vždy zdravé?

Skutočná pravda o BIO potravinách je, že sú hlavne ekologickejšie, čistejšie a konzumujete potraviny bez syntetických postrekov. Ale rovnako priberiete a budete si škodiť ak sa budete prejedať BIO čokoládovými bonbónmi alebo vašou obľúbenou konvenčnou bomboniérou. Akurát jedna bude čistejšia ako druhá.

Je BIO vždy len BIO?

Ak sa na výrobu biopotravín používajú prírodné prísady konvenčného pôvodu, ich množstvo nesmie presahovať 5 % hmotnosti biopotraviny, a toto množstvo sa musí vyznačiť na etikete biopotraviny. ( povolené je to len v prípade ak neexistuje BIO varianta danej prísady)

Sú v BIO E-čka ?

Áno smú sa používať,  ich kompletný zoznam je uvedený v Nariadení 2092/91, prílohe VI (.doc 122 kB).

Je BIO chutnejšie ?

Biopotraviny obsahujú menej vody a viac aromatických látok v porovnaní s konvenčnými. Majú výraznú a prirodzenú chuť.

Dá sa vždy podľa chuti čerstvej plodiny rozoznať BIO od konvenčnej potraviny?

Divá zver dáva prednosť ekopoliam pred konvenčnými. Poznáte aj vy rozdiel?

Tvrdiť, že každá BIO potravina je vždy len mimoriadna kvalita sa nedá

Pravda o BIO potravinách nie je len biela alebo len čierna!

BIO vôbec nerozpráva o kvalite finálneho produktu. Nepredpisuje dodatočné spracovanie produktu pre maximalizáciu živín alebo zachovania pôvodnej chute. Predpisuje sa len zachovanie BIO v celom procese.  Počas procesu spracovania alebo skladovania sa dá všetko pokaziť pri čom sa zachová BIO. A tak finálna BIO potravina môže byť potom aj veľmi nízka kvalita. Dokonca aj nižšia ako dobre skladovaná a upravená konvenčná. Malá chyba a kvalitný produkt môže byť s ľahkosťou znehodnotený. Keďže pri BIO potravinách nájdete hlavne zdravé produkty, vždy si skontrolujte, či zdravotné tvrdenia na obale alebo na stránke sú podložené nutričnými hodnotami. Rozbor nutričných hodnôt sa robí až po finálnych úpravách a vďaka nemu viete o produkte omnoho viac. Obsah vitamínov, minerálov, zdravých tukov, všetko nájdete v tabuľkách nutričných hodnôt.

Napr. BIO Camu Camu s vitamínom C až 12 000mg na 100g sa dá pokaziť jednoducho a to tepelnou úpravou. Tepelná úprava zničí vitamín C a dokonalo skazí chuť. Potom produkt, ktorý mal byť bohatý na vitamín C je len predražený kyslý a nechutný prášok.

BIO je hlavne o čistote

Ak má produkt BIO logo a výrobca BIO certifikáciu, je všetko v čistej podobe a pri procese sa nenarušila BIO čistota výrobku.

Pravda o BIO potravinách je, že ich kúpou myslíte nie len na svoje zdravie, ale myslíte aj na budúcnosť ďalších generácií.