Kokosový olej 15 pozitívnych účinkov a nežiadúce účinky

posted in: BIO/ECO, suroviny 0

Prečo patrí kokosový olej medzi najzdravšie potraviny planéty? Poznáte jeho výhody ale aj nežiadúce účinky?

Kokosový olej výhody

Prečo kokosový olej získal popularitu až v posledných rokoch ?

Je významný zdroj nasýtených mastných kyselín. Nasýtené mastné kyseliny boli po dlhé roky vnímané ako zdraviu škodlivé a spúšťač srdcovo cievnych chorôb. Nové štúdie ukazujú, že nie je žiadna súvislosť medzi nasýtenými mastnými kyselinami a srdcovo cievnymi ochoreniami. (1, 2, 3).

Chemicky neupravený, neparfúmovaný, neriedený, nerafinovaný, bez bielenia a dezodorácie. Kvalitný panenský kokosový olej len ním sa budeme v tomto článku zaoberať.

Ako spoznám aký mám? Panenský je charakteristický bezfarebnosťou a v tekutej podobe pripomína čistú vodu. U rafinovaného sa môže vyskytnúť žlté až oranžové sfarbenie. To môže byť spôsobené vysokými teplotami pri jeho spracovaní, alebo kontamináciou mikroorganizmami.Chuť kvalitného kokosového oleja sladkastá s kokosovou chuťou.Rafinovaný je bez chute. Neriedený obsahuje 100g tuku a má 900kcal na 100g.

Zdroj mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (MCT)

Až 91% kokosového oleja tvoria zdravé nasýtené mastné kyseliny. Väčšina obsahu pri tom sú mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom.

Medzi najvýznamnejšie:

  • kyselina kaprylová
  • kyselina laurová
  • kyselina kaprinová

Kyselina laurová tvorí až 53% obsahu panenského kokosového oleja z mladých kokosov KREŽ.

Výhody mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom oproti dlhému:

  1. Stráviteľnejšie ( premieňajú sa na energiu už v 3 krokoch miesto 26 krokov)
  2. antimikrobiálne a protiplesňové
  3. Ťažko uložiteľné do tukových zásob (pečeňou prechádzajú veľmi rýchlo, bez toho, aby sa v nej ukladali.)

Kyselina laurová môže chrániť pred rôžnymi infekciami (6, 7, 8).

žena z polynézie

Populácie kde sa je veľa kokosov sú zdravšie

Obyvateľia ostrova Pakapuka a Tokelau v Polynézií majú vysokú časť kalorického príjmu z kokosov( 63% Tokelau, 34% Pakapuka). Vaskulárne ochorenia sú neobvyklé v oboch populáciách a neexistujú žiadne dôkazy o škodlivosti nasýtených tukov danej populácií (4) . Tiež je zaujímavá klinická štúdia o obyvateľoch ostrova Kitava, ktorý majú tiež významnú časť kalorického príjmu z kokosov. U nich absentujú ochorenia ako mŕtvica a ischemická choroba srdca.

Zmenou tradičnej stravy, modernizáciou sa po 30-tich rokoch zvýšil na polynézskom ostrove Wallis výskyt kardiovaskulárnych ochorení(5).

Pestrá strava bohatá na ovocie a zeleninu s minimom soli v kombinácií s tukmi pochádzajúcimi z kokosov. Výsledok je kombinácia všetkých prvkov ich stravy.

Účinky kokosového oleja

1600 štúdií, mnoho preukázaných výsledkov, stále pribúdajú nové a niektoré vyzerajú prevratne.

prírodná liečba alzheimerovej choroby1) Prírodná liečba alzhajmerovej choroby

Pri klinickom testovaní kongitívnych funkcií pacientov s alzhajmerom (10), MCT tuky mali priaznivý vplyv na kognitívne schopnosti. Na základe tejto štúdie Doktorka Mary Newport dávala svojmu manželovi kokosový olej ako zdroj MCT tukov. Jeho kognitívne funkcie sa zlepšili. Taktiež v strave konzumoval dostatok Omega-3 mastných kyselín. Jedná sa o prípadovú štúdiu.(11) Nedávne výskumy ukázali, že mozog v skutočnosti vytvára svoj vlastný inzulín na spracovanie glukózy. Pacient s Alzheimerom stratil schopnosť vytvárať vlastný inzulín, ketóny z kokosového oleja by mohli vytvoriť alternatívny zdroj energie. To by mohlo viesť k zlepšeniu stavu pacientov s Alzhaimerom. Ďalšie výskumy sú potrebné ale je tu nádej (12-13)

obličky

2) Lieči urinárnu a obličkovú infekciu

Vzhľadom na obsah kyseliny laurovej ktorá má antimikrobiólne protiplesňové účinky a môže chrániť pred rôžnymi infekciami (6, 7, 8). Taktiež môže chrániť obličky (14) Na ochranný účinok je potrebný ďalší výskum.

3) Redukuje zápal a artitídu

Indická štúdia na myšiach ukazuje možnú výhodu pre jeho antioxidačnú aktivitu redukovať zápal a liečiť artritídu efektívnejšie ako popredné lieky. (15) Na to aby sa zaradil medzi liečivá je potrebný ďalší výskum.

chudnutie žena4) Podporuje chudnutie

Kvalitný panenský kokosový olej je možný pomocník pri chudnutí. Štúdia na 40-tich ženách s abdominálnou obezitou: výsledok môže podporovať redukciu abdominálnej obezity.(16)

Ďalšie zaujímavé štúdie na mužoch kde podávali MCT tuky preukázali zvýšenie energického výdaju v porovnaní s dlhým reťazcom. (17,18)

Pri nízkych dávkach 10g MCT je úbytok telesného tuku pravdepodobnejší. Vysoké dávky sú neúčinné(19)

 

Účinky pre redukciu hmotnosti zo zvieracích štúdií:

  • zvyšuje pocit sýtosti
  • znižuje energický príjem a zvyšuje energický výdaj

Ďalšia pilotná štúdia pozorovala redukciu pásu u obéznych mužov. 4 týždne -2,86cm pri podávaní 10ml pred jedlom.(20)

Zvieracia štúdia (31) potvrdzuje aj ďalšie prínosy MCT tukov pre chudnutie. Výsledkom štúdie MCT tuky napomáhajú telu efektívnejšie využívať svoje energetické zásoby až tak, že napodobňujú prínosy pôstu. Telo čo najefektívnejšie využíva svoje energetické rezervy a urýchľuje sa tak odbúravanie zbytočných tukových zásob.

prevencia srdcovo cievnych ochorení5) Prevencia srdcovo cievnych ochorení

Obsah kyseliny laurovej v kombinácií s ostatnými MCT tukmi priznačujú tomuto tuku preventívne účinky na srdcovo cievne ochorenia. Zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu (21)(22)

Mierne množstvo kokosového oleja v strave môže mať pozitívny účinok na zvýšenie hladiny HLD cholesterolu. Nahradenie nenasýtenými MK je pre prevenciu srdcovo cievnych ochorení výhodnejšie.(23)(24)

 

 

 

6) Pomoc pri prevencií rakoviny a jej liečbe

Kokosový olej sa využíva pri ketogénnej diete a tá môže mať pozitívny vplyv na rakovinu ale je potrebný ďalší výskum (26). Prevencia spočíva v antibakteriálnych vlastnostiach MCT tukov ktoré sú dobre zdokumentované (25). Taktiež môže ničiť helicobactera pylori, ktorý zvyšuje riziko rakoviny.

Pestrá a vyvážená strava v kombinácií so zdravým pohybom znižuje riziko rakoviny aj kardiovaskulárnych chorôb. Odhaduje sa, že 30 až 40% rakoviny sa dá zabrániť správnou životosprávou (27)

7) Posilňovač imunitného systému

Antibakteriálne, antimykotické a protivírusové účinky kokosového oleja sú preventívnym aspektom k pestrej a vyváženej strave.

Imunitný systém sa nedá považovať za výsledok len jedného prvku stravy ale celého životného štýlu. V článku z Harvard Medical School (28) je medzi základnými tipmi na imunitu spomenuté : Jedzte stravu s vysokým obsahom ovocia, zeleniny, celozrnné výrobky a stravu s nízkym obsahom nasýtených tukov. Pre tento účel a maximalizáciu možných benefitov odporúčame konzumovať kvalitný kokosový olej len v denných dávkach do 10g (čo predstavuje 90kcal). V kombinácií s pohybom, pestrou a vyváženou stravou bohatou na ovocie, zeleninu dosiahnete určite lepšie výsledky ako len so samotným olejom.

zlepšenie pamäte8) Zlepšenie pamäte

V článku z roku od journal of Neurobiology of Aging bola preukázaná zlepšená pamäť po podaní MCT tukov u pacientov s Alzhaimerom(29). V kombinácií s ostatnými štúdiami (10-13) MCT tuk vyzerá byť veľmi nádejný pomocníkom pri tejto chorobe.

9) Pomáha pri trávení

Kokosový olej tiež zlepšuje trávenie, pretože pomáha telu vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch, vápnik a horčík. Pre synergický efekt odporúčame ho konzumovať v kombinácií s Omega-3 mastnými kyselinami.

10) Zlepšuje kožné problémy 

Kvalitný kokosový olej je skvelý aj ako krém na tvár, čistič pleti. Tiež pomáha pri liečbe popálenín, zápalov a kožných chorôb. Vďaka vysokému obsahu kyseliny laurovej redukuje zápal a znižuje riziko infekcií. Kokosového oleja ako krém stačí malinké množstvo. Napríklad na tvár postačí menej ako čajová lyžička.

11) Zabraňuje ochoreniam ďasien a tvorbe zubného kazu

Vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam sa často účinne používa aj ako zubná pasta. Manuálnym vyčistením zubov spolu s kokosovým olejom sa redukuje riziko vzniku zubného kazu. Prepláchnutie zubov rozpusteným kokosovým olejom alebo potieranie kokosovým olejom môže pomôcť zdraviu vašich zubov a ďasien.Odstránenie ústnych baktérií výrazne znižuje riziko paradentózy.

12) Prevencia osteoporózy

Zvieracia štúdia (30) preukázala, že panenský kokosový olej bol účinný pri zachovaní štruktúry kostí. Taktiež pomáhal ako prevencia straty kostnej hmoty.Na jeho účinné použitie pre tento účel je potrebný ďalší výskum.

kandida13) Pomáha pri liečbe kandidy a kvasinkovej infekcie

Štúdia zverejnená v časopise Antimicrobial Agents and Chemotherapy zistila, že kyselina kaprinová a kyseliny laurová v kokosovom oleji boli účinné prírodné lieky na Candida albicans a kvasinkové infekcie.

Pre efektívnu liečbu vysaďte cukor a spracované obilniny zo svojho jedálnička. Pridajte zdravé tuky . Pridajte 1lyžičku kokosového oleja 3x denne ako doplnok stravy.(32)

kokosový olej omladzovanie14) Omladzovanie

Podľa výskumu zverejneného v medicínskom časopise Food and Function, kokosový olej zvyšuje hladinu antioxidantov a môžu spomaliť starnutie. Kokosový olej pôsobí tak, že znížuje stres na pečeň a znížuje oxidačný stres.(33)

15) Hormonálna rovnováha

Štúdie preukázali, že kokosový olej môže byť vynikajúci pomocník pri menopauze a tiež môže mať pozitívne účinky na hladinu estrogénov. (34) Prirodzenú hladinu hormónov ovplyvňuje hlavne zdravý životný štýl. Zo stravy redukcia cukru, spracovaných obilnín, pridanie ovocia, zeleniny.

Nežiadúce účinky

Nežiadúce účinky ako pocit ťažkosti na žalúdku, začervenanie pokožky sa vyskytujú hlavne v nesprávnom resp. pri nadmernom užívaní či nadmernom natieraní na pokožku.

Jeho ďalším nežiadúcim účinkom je možné znižovanie účinkov liekov. Taktiež zo štúdie na pacientoch s rakovinou prsníka (35) vyplýva, že môže aj redukovať nežiadúce účinky chemoterapie.

kokosovy olej účinky

Zdroje:

(1) Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu, Ronald M Krauss Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease

(2)J Clin Epidemiol The questionable role of saturated and polyunsaturated fatty acids in cardiovascular disease.1998 Jun;51(6):443-60.PMID:9635993

(3)Mente A1, de Koning L, Shannon HS, Anand SS. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease.2009 Apr 13;169(7):659-69. doi: 10.1001/archinternmed.2009.38. PMID:19364995

(4)I A Prior, F Davidson, C E Salmond, Z Czochanska Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies. Am J Clin Nutr August 1981 vol. 34 no. 8 1552-1561

(5)Christine Linhart,Jean-Michel Tivollier,Richard Taylor,Yann Barguil,Dianna J Magliano,Chloé Bourguignon,Paul Zimmet Changes in cardiovascular disease risk factors over 30 years in Polynesians in the French Pacific Territory of Wallis Island

(6)Hoffman KL, Han IY, Dawson PL. Antimicrobial effects of corn zein films impregnated with nisin, lauric acid, and EDTA PMID:11403145

(7)Ruzin A, Novick RP. Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus. J Bacteriol. 2000 May;182(9):2668-71

(8)Jon J. Kabara, Dennis M. Swieczkowski, Anthony J. ConleyJoseph P. Truant Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents Antimicrob Agents Chemother. 1972 Jul; 2(1): 23–28 PMC444260

(9)KAUR, C.D- SARAF, S. In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics. In Pharmacognosy Research.2010. Vol.2, no.1, s.22–25.

(10)REGER, M.A. et al. Effects of β-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. InNeurobiology of Aging. 2004. Vol.25, no.3,s.311–314.

(11)A Case Study by Dr. Mary Newport: What If There was a Cure for Alzheimer’s Disease and No One Knew? Originally published July 22, 2008

(12)Nafar F, Mearow KM.Coconut oil attenuates the effects of amyloid-β on cortical neurons in vitro J Alzheimers Dis. 2014;39(2):233-7. doi: 10.3233/JAD-131436.

(13)Newport MT, VanItallie TB, Kashiwaya Y, King MT, Veech RL. A new way to produce hyperketonemia: use of ketone ester in a case of Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement. 2015 Jan;11(1):99-103. doi: 10.1016/j.jalz.2014.01.006. Epub 2014 Oct 7.

(14)Otuechere CA, Madarikan G, Simisola T, Bankole O, Osho A. Virgin coconut oil protects against liver damage in albino rats challenged with the anti-folate combination, trimethoprim-sulfamethoxazole. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2014 May 1;25(2):249-53. doi: 10.1515/jbcpp-2013-0059.

(15)Vysakh A, Ratheesh M, Rajmohanan TP, Pramod C, Premlal S, Girish kumar B, Sibi PI, Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action. Int Immunopharmacol. 2014 May;20(1):124-30. doi: 10.1016/j.intimp.2014.02.026. Epub 2014 Mar 6.

(16)Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601. doi: 10.1007/s11745-009-3306-6. Epub 2009 May 13

(17)Seaton TB, Welle SL, Warenko MK, Campbell RG. Thermic effect of medium-chain and long-chain triglycerides in man. Am J Clin Nutr. 1986 Nov;44(5):630-4.

(18)Scalfi L, Coltorti A, Contaldo F. Postprandial thermogenesis in lean and obese subjects after meals supplemented with medium-chain and long-chain triglycerides. Am J Clin Nutr. 1991 May;53(5):1130-3.

(19)EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to medium-chain triglycerides and reduction in body weight. In EFSA Journal . 2011. Vol. 9, no. 6, s. 17.

(20)LIAU, K.M. et al. An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity. In ISRN Pharmacology. 2011. Vol. 2011.

(21)JAARIN, K. – ET AL. Potential Role of Virgin Coconut Oil in Reducing Cardiovascular Risk Factors.

(22)FERANIL, A.B. et al. Coconut oil predicts a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines. In Asia Pacific journal of clinical nutrition . 2011. Vol. 20, no. 2, s. 190–195.

(23)VANNICE, G. – RASMUSSEN, H. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary Fatty Acids for Healthy Adults. In Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics . 2014. Vol. 114, no. 1, s. 136–153.

(24)MENDIS, S. et al. Coconut fat and serum lipoproteins: effects of partial replacement with unsaturated fats. In British Journal of Nutrition . 2001. Vol. 85, s. 583–589.

(25)BRUCE FIFE Health properties of coconut oil Coconut Research Center PO Box 25203, Colorado Springs, Colorado 80918, USA online http://spectrumhealthandhealing.com/wp-content/uploads/2014/10/Health-Properties-of-Coconut-Oil-Fife.pdf

(26)Jansen N, Walach H The development of tumours under a ketogenic diet in association with the novel tumour marker TKTL1: A case series in general practice. Oncol Lett. 2016 Jan;11(1):584-592. Epub 2015 Nov 16.

(27) Michael S Donaldson Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet 20 October 2004 Nutrition Journal 2004, 3 :19 doi:10.1186/1475-2891-3-19

(28)http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

(29)James E. Galvin OPTIMIZING DIAGNOSIS AND MANANGEMENT IN MILD-TO-MODERATE ALZHEIMER’S DISEASE Neurodegener Dis Manag. 2012 Jun; 2(3): 291–304.  doi:  10.2217/nmt.12.21

(30)Hayatullina Z, Muhammad N, Mohamed N, Soelaiman IN. Virgin coconut oil supplementation prevents bone loss in osteoporosis rat model. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:237236. Epub 2012 Sep 16.

(31)Tianguang Lei,Weisheng Xie,Jianrong Han,Barbara E. Corkey,James A. Hamilton,Wen Guo, Medium-Chain Fatty Acids Attenuate Agonist-Stimulated Lipolysis, Mimicking the Effects of Starvation rticle first published online: 6 SEP 2012

DOI: 10.1038/oby.2004.69

(32)Gudmundur Bergsson, Jóhann Arnfinnsson,Ólafur SteingrímssonHalldor Thormar In Vitro Killing of Candida albicans by Fatty Acids and Monoglycerides Antimicrob Agents Chemother. 2001 Nov; 45(11): 3209–3212.

(33)Arunima S, Rajamohan T. Effect of virgin coconut oil enriched diet on the antioxidant status and paraoxonase 1 activity in ameliorating the oxidative stress in rats – a comparative study. Food Funct. 2013 Sep;4(9):1402-9. doi: 10.1039/c3fo60085h.

(34) Alan B. Feranil, Paulita L. Duazo, Christopher W. Kuzawa, Linda S. Adair Coconut oil predicts a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines Asia Pac J Clin Nutr. Author manuscript; available in PMC 2012 Jan 1. PMCID: PMC3146349 NIHMSID: NIHMS308705

(35) Law KS, Azman N, Omar EA, Musa MY, Yusoff NM, Sulaiman SA, Hussain NH. The effects of virgin coconut oil (VCO) as supplementation on quality of life (QOL) among breast cancer patients Lipids Health Dis. 2014 Aug 27;13:139. doi: 10.1186/1476-511X-13-139.