Goji antioxidant a protizápalové superovocie

posted in: BIO/ECO, suroviny 0

Goji, plody kustovnice čínskej, sú obľúbené v tradičnej čínskej medicíne už viac ako 2000 rokov. Podľa niektorých legiend už pred tisíckami rokov mnísi v Himalájach jedli plody goji lúhované v horúcej vode aby im pomohli pri meditácii a pri posilňovaní zdravia, vitality, energie a sily.

POZOR! V tomto článku rozprávame len Goji v BIO čistote. V goji konvenčných bolo nájdených 11-17 rôznych druhov pesticídov v každej vzorke a vyslovene ich neodporúčame konzumovať.

Informovala o tom štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky vo svojej správe o pesticídoch z roku 2013

Goji

Goji –antioxidant a protizápalové superovocie

Pri pravidelnej konzumácii či už v surovej alebo sušenej podobe a i v obľúbených nápojoch plody goji pomáhajú bojovať s chorobami, nadváhou a svojim vysokým podielom vlákniny zlepšujú trávenie, pričom majú nízky obsah kalórií a tukov. Obsahujú široké spektrum cenných prírodných nutričných látok, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, vďaka ktorým si zaslúžili prívlastok „superfood“. Podľa štúdie publikovanej v Journal of Alternative and Complementary Medicine medzi prínosy konzumácie goji patrí zlepšenie športovej výkonnosti, kvality spánku, sústredenosti, mentálnej výkonnosti, duševnej vyrovnanosti, pocitu šťastia, ľahké zobúdzanie a dostatok energie počas dňa, redukovanie stresu a telesnej slabosti.

 

Aké sú dokázané prínosy bobúľ goji?

Plody kustovnice čínskej sú používané v tradičnej čínskej medicíne približne od roku 200 pred Kristom. Sú dokonca spomenuté aj v najstaršej existujúcej knihe o čínskych bylinkách spísanej za cisára Shen Nonga „Shen Nong Ben Cao Jing“, v ktorej sú zhrnuté staroveké vedomosti o medicíne a poľnohospodárstve.

Bobule goji s vedeckým názvom Lycium barbarum  sú predmetom rozsiahleho výskumu, najmä pre ich schopnosť zlepšovať celkový pocit telesnej a psychickej pohody, zlepšujú neurologické a psychologické funkcie organizmu, podporujú zdravý tráviaci trakt a pravidelné vyprázdňovanie, pomáhajú posilňovať zdravie pohybového systému a kardiovaskulárneho systému. Je jednoduché ich zakomponovať do stravy na posilnenie telesnej a psychickej energie a výkonnosti.

Medzi prínosy goji patrí ich schopnosť liečiť diabetes, vysoký krvný tlak, infekčné ochorenia a aj bežné choroby ako sú nádcha a teplota. Sú vhodné aj pri liečbe depresie, úzkostných porúch a psychických ochorení. Sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov, napríklad beta-karoténu a aj ďalších nutričných látok, ktoré pomáhajú ochraňovať zdravie pokožky a očí. Vďaka ich schopnosti upravovať hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridov v krvi pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

 

Osem najlepších vlastností goji

  1. Poskytujú veľké množstvo antioxidantov a živín

Podobne ako aj ďalšie potraviny zo skupiny nutrične bohatých „superfoods“ aj bobule goji sú skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém , bojujú proti voľným radikálom a tým chránia organizmus pred zápalom. Majú vysoké ORAC skóre (Oxygen Radicals Antioxidant Capacity), rovnako ako aj ostatné druhy bobuľového ovocia, čo znamená, že majú mimoriadnu schopnosť bojovať proti oxidačnému stresu.

Jedna porcia goji obsahuje 4 gramy bielkovín, 18 druhov aminokyselín a 20 rôznych minerálov a stopových prvkov vrátane zinku, železa, fosforu, vitamínu B2 (riboflavínu). Obsahujú viac beta-karoténu ako mrkva, viac železa než sójové bôby alebo špenát, čo z nich robí výbornou potravinou pri dokázanom nedostatku železa.

 

  1. Zlepšujú imunitu a bojujú proti rakovine

Bobule goji, podobne ako čučoriedky alebo maliny, majú vysoký obsah antioxidačných vitamínov A a C. Tieto dva vitamíny sú kľúčové živiny v liečbe a prevencii bežných ochorení ako prechladnutie a nádcha, ale aj chronických chorôb ako sú rakovina a neurodegeneratívne ochorenia. Predmetom výskumu sú najmä antioxidany obsiahnuté v goji –karotenoidy, zeaxantín a prekurzory vitamínu C. Vďaka vysokému obsah týchto látok získalo goji reputáciu účinnej potraviny v boji proti rakovinovým bunkám a proti nádorovému rastu. Takisto znižujú hladiny mediátorov zápalu cytokínov a detoxikujú telo od škodlivých látok.

Polysacharidy a glykokonjugáty prítomné v goji majú jedinečný imunomodulačný, anti-tumorózny a antioxidačný účinok na mozog, pečeň, reprodukčné orgány a tráviaci trakt. Goji pôsobí proti starnutiu pokožky, navyše má preukázateľné protinádorové pôsobenie –spustením procesu bunkovej smrti  bráni rastu rakovinových buniek pri určitých typoch rakoviny kože.

 

  1. Prospievajú zdraviu pokožky

Goji obsahujú veľké množstvo betakaroténu –farbiva, ktoré je obsiahnuté v rastlinách a ovocí. Betakarotén pomáda udržiavať pokožku zdravú a dokonca účinkuje aj ako prírodný liek rakoviny kože.

V štúdii na zvieratách, ktorá prebehla na Faculty of Veterinary Science na Univerzite v Sydney sa potvrdilo, že pitie džúsu s výťažkami z goji má taký antioxidačný potenciál, že poskytuje významnú ochranu pred kožnými ochoreniami a peroxidáciou lipidov, ktorá vzniká vplyvom škodlivého UV žiarenia. V našej koži sú za mechanizmus tejto ochrany pred slnečným žiarením zodpovedné naše telu vlastné antioxidanty, dva z nich (oxygenáza-1 a metalolthionein) sú však obsiahnuté aj v bobuliach goji. Pitie džúsu z goji posilňuje našu obranyschopnosť proti vzniku voľných radikálov pri vystavovaní sa priamemu slnku.

 

  1. Zlepšujú zrak a zdravie oka

Goji ochraňujú oči pred chorobami súvisiacimi s vekom ako napríklad degenerácia makuly, ktorá je na popredných miestach medzi príčinami slepoty v dospelom veku. Goji sú prírodným liekom na degeneráciu makuly a majú celkovo mimoriadne priaznivý účinok na zdravie očí vďaka ich vysokému obsahu antioxidantov (predovšetkým zeaxantinu), ktorý pomáha minimalizovať poškodenie oka vplyvom UV žiarenia, voľných radikálov a ďalších foriem oxidačného stresu.

Podľa štúdie publikovanej v American Academy of Optometry’s Optometry And Vision Science Journal denné pitie džúsu z bobúľ goji počas 90 dní signifikantne zvyšuje hladiny plazmatického zeaxanthinu a ďalších antioxidantov, čim chráni oko pred nahromadením voľných radikálov a následným poškodením makuly.

Tieto antioxidačné účinky pomáhajú tiež v liečbe glaukómu.

 

5.Vyrovnávajú hladinu cukru v krvi

Goji kontrolujú uvoľňovanie glukózy do krvného obehu, čím predchádzajú vzniku prudkých vzostupov a poklesov hladiny krvného cukru, čo je užitočné predovšetkým pre pacientov liečiacich sa na diabetes.  Zlepšujú citlivosť cieľových orgánov na glukózu, minimalizujú inzulínovú rezistenciu organizmu a tým kontrolujú hladinu cukru v krvi.

Znižovanie príjmu cukrov v strave a zvyšovanie tkanivovej odpovede na inzulín (t.j. znižovanie inzulínovej rezistencie) má v súčasnej dobe mimoriadny význam kvôli stále sa zvyšujúcemu počtu ľudí liečiacich sa na cukrovku.

 

  1. Detoxikujú pečeň

Rovnako ako iné tradične využívané rastliny ako sladké drievko, ženšen a ganoderma, i goji sú vhodné pri kúrach na očistenie pečene. Práve vďaka tomu sú obľúbenou ingredienciou hojne pridávanou do polievok alebo ovsených kaší a takto servírovanú chorým. Podľa tradičnej čínskej medicíny sú goji jednou z najúčinnejších ingrediencií na podporu zdravia pečene a obličiek, pretože pôsobia na dráhy obličiek a pečene a týmto spôsobom organizmu navracajú vitalitu, silu a pocit pohody.

Goji sú vhodné pri liečbe obličkových kameňov, ako aj pri očisťovaní krvi a detoxikovaní celého organizmu.

 

  1. Zlepšujú náladu a prinavracajú energiu

Podľa štúdie publikovanej v Journal of Alternative and Complimentary Medicine pravidelné pitie džúsu z goji má potenciál dodávať organizmu energiu, zlepšovať náladu a tiež podporiť zdravé trávenie.  Účastníci štúdie, ktorí pili džús počas 2 týždňov udávali zlepšenie celkového pocitu telesnej i duševnej pohody a mali viac energie. Goji je vynikajúce na posilnenie pred cvičením –dodá silu a vytrvalosť.

 

  1. Podporujú plodnosť

Podľa čínskej tradície výživné látky obsiahnuté v plodoch kustovnice  podporujú správne fungovanie reprodukčného systému, podporuje plodnosť, zvyšuje počet spermií a zlepšuje ich životaschopnosť. Je dokázané, že bobule goji sú efektívne v liečbe neplodnosti u žien, ktoré majú problémy s ovuláciou a správnou funkciou vaječníkov.

 

Nutričné vlastnosti plodov goji

Plody goji rastú na rastline kustovnica čínska, ktorá patrí do čeľade ľuľkovité. Z tejto čeľade pochádzajú aj iné druhy ovocia a zeleniny –napríklad zemiaky, paradajky, baklažán a chilli papričky. Sušené goji sú potravinou s vysokým obsahom bielkovín, vlákniny, antioxidantov a  vyše 20 rôznych vitamínov a minerálov. Konkrétne nutričné vlastnosti goji sa odličujú v závislosti od konkrétneho druhu, podľa toho, aké čerstvé plody sú a aká je metóda ich skladovania.

¼ pohára sušených bobúľ goji obsahuje približne:

                –100 kalórií

-0 gramov tuku

-3 gramy vlákniny

-13 gramov cukru

-4 gramy bielkovín

-140% dennej doporučenej dávky vitamínu A

-35-164% dennej doporučenej dávky vitamínu C

-100% dennej doporučenej dávky vitamínu B2

91% dennej doporučenej dávky selénu

-24% dennej doporučenej dávky draslíka

-10-100% dennej doporučenej dávky železa

-4-10% dennej doporučenej dávky kalcia

-18 aminokyselín, z ktorých 11 je esenciálnych

-zdroj zdravých nenasýtených kyselín, vrátanie kyseliny alfa-linolenovej a linolovej

-betakarotén, zeaxantín, lykopén, cryptoxantín, luteín a polysacharidy

 

Aké sú vlastnosti goji v porovnaní s inými druhmi ovocia?

Podľa USDA (United States Department of Agriculture) má malá porcie sušených bobúľ goji ORAC skóre 3290. ORAC skóre (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je hodnota, ktorá odráža antioxidačnú schopnosť rôznych druhov potravín.

V porovnaní s goji má jablko ORAC skóre 2568, hrozienka 3406, čučoriedky 4633, granátové jablko 4479. Všetky tieto druhy ovocia sú vynikajúcimi zdrojmi antioxidantov, avšak čo robí goji špeciálnymi je ich obsah aminokyselín, mastných kyselín a špecifických antioxidantov.  Goji obsahujú 11 druhov esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo samé nedokáže vyrobiť a ich jediným zdrojom je strava. Je treba mať na pamäti, že každé ovocie obsahuje iné spektrum antioxidantov, preto je dôležitá pestrosť v stravovaní, aby sa skombinoval ich spoločný antioxidačný potenciál.

brazílske Acai patrí tiež medzi plody s vysokou hladinou ORAC. Vysoko kvalitné Acai s ORAC až 82 500 nájdete v ponuke KREŽ.

Ďalšia z výhod bobúľ goji je ich „praktickosť“ – sú zabalené v malých balíčkoch a stačí ich zjesť malé množstvo, aby sa telu dostali potrebné živiny, čo niektorí považujú za pohodlnejšie, ako počas dňa skonzumovať viacero kusov čerstvého ovocia. V porovnaní s pomarančmi totiž goji obsahujú pri rovnakej hmotnosti 500-krát viac vitamínu C.

Uvažujete, ako chutia goji v porovnaní s inými druhmi ovocia a ako ich zakomponovať do svojho jedálnička? Goji majú príjemnú chuť podobnú brusniciam a čerešniam, pridané do receptov im dodávajú žuvačkovitú štruktúru. Vzhľadom sa podobajú hrozienkam, ale majú jasnejšiu ružovočervenú farbu.

 

História plodov goji.

Bobule goji  z Číny, kde rastú bežne v severných i južných oblastiach. V súčasnosti rozlišujeme dva typy rastlín kustovnice: Lycium chinense, ktoré rastie na juhu Číny a Lycium barbarum vyskytujúce sa častejšie v severných regiónoch.

 

Plody kustovnice majú celosvetovo mnoho mien –najčastejšie goji alebo tibetské goji, ale i „wolfberries“, čo v preklade znamená „vlčie bobule“.  Popularita goji v posledných rokoch narastá, ale tradičná čínska medicína už po stáročia využíva mnohé zdraviu prospešné vlastnosti látok obsiahnutých v bobuliach a v extraktoch z nich. História pestovania goji v Číne má už 2000 rokov a pre svoje vlastnosti si tieto plody zaslúžili prívlastok „červené diamanty“.

 

Okrem samotných bobúľ sú v tradičnej čínskej medicíne mimoriadne cenené aj ostatné časti rastliny kustovnice, vrátane jej listov, kvetov, semienok a koreňa.  Podľa učenia čínskej medicíny plody goji vyživujú a očisťujú obličky a pečeň a tým priaznivo ovplyvňujú „dráhu pečene“ a „dráhu obličiek“ . Touto cestou zlepšujú zrak, plodnosť, dodávajú energiu a udržujú pokojnú myseľ.  Terapeuti pracujúci podľa princípov čínskej medicíny využívajú nutričné vlastnosti goji na liečenie širokého spektra chorôb, tieto bobule sú však aj bežnou súčasťou tradičného čínskeho jedálnička.

 

Pestovanie goji na komerčné účely je rozšírené v rozličných častiach Číny, najmä v Mongolsku a v provinciách Qinghai, Gansu, Shaanxi, Shanxi a Hebei. Keď sú plody zrelé, z rastliny sa získavajú buď šetrným oberaním alebo trasením rastliny. Ďalším krokom je konzervovanie a sušenie plodov. To prebieha buď tradičným spôsobom na priamom slnku, alebo moderným spôsobom počas 2 dní trvajúcej mechanickej dehydratácie plodov.  U nás je  goji dostupné najčastejšie ako sušené bobule, zriedkavo vo forme prášku, keďže čerstvé plody sú jemné a majú krátku trvanlivosť .

 

V Číne oslavujú goji každoročne sviatkom v auguste, práve keď je sezóna zberu plodov.  Rastliny kustovnice čínskej sú považované za mimoriadne cenné –pomáhajú udržiavať vlhkosť pôdy, chránia ju pred nadmerným vysychaním a eróziou.

 

Čínska kuchyňa využíva goji v mnohých tradičných receptoch -v ryžovej kaši, mandľovom želé, v polievkach.  Je chutné aj v kombinácii  s kuracím a bravčovým mäsom, s rozličnými druhmi zeleniny a aj s inými liečivými rastlinami, napríklad s „wild yam“ (dioskórea huňatá) alebo s koreňom sladkého drievka. Prevarením bobúľ v horúcej vode sa pripravuje chutný čaj. Dajú sa spracovať na víno, podobne ako hrozno .

 

V tradičnej čínskej medicíne sa goji používajú na vyrovnanie „yin“, ktoré je považované z „ženský“ aspekt osobnosti a tela. Terapeuti preto doporučujú 15 gramov denne na nastolenie rovnováhy „yin“ a zlepšenie funkcie hormónov v organizme.

 

Výsledky štúdie realizovanej v College of Public Health na Wuhan University v Číne preukázali ochrannú funkciu goji pred poškodením tkaniva semenníkov vplyvom tepla, zvyšujú antioxidačnú aktivitu superoxiddismutázy v reprodukčnom systéme čím chráni pred oxidačným poškodením DNA v bunkách semenníkov, čím chráni hormonálnu rovnováhu v organizme.

 

Existujú nejaké riziká konzumácie goji?

Tak ako všetky druhy sušeného ovocia i plody goji obsahujú malé množstvo cukru, preto je dôležité to nepreháňať s veľkosťou porcie –obzvlášť, ak máte problémy s nestabilnou hladinou cukru v krvi. Pacienti užívajúci lieky na „riedenie krvi“ –teda na úpravu krvnej zrážanlivosti alebo tí, ktorí užívajú lieky na terapiu cukrovky môžu mať v niektorých prípadoch negatívnu reakciu pri požití veľkého množstva goji.  Plody goji nepatria medzi časté alergény a sú vhodné i pre deti, avšak ak ste alergický na iné bobuľové ovocie, treba ku konzumácii goji pristupovať s opatrnosťou alebo sa o ich konzumácii poradiť s lekárom.

Odrodové Goji z pásma Goji v Krež kvalite zakúpite tu.

Zdroje:

1)Amagase H1Nance DM A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChi.J Altern Complement Med. 2008 May;14(4):403-12. doi: 10.1089/acm.2008.0004.

2)http://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf

3) Cheng J1Zhou ZW2Sheng HP3He LJ4Fan XW5He ZX6Sun T7Zhang X8Zhao RJ9Gu L10Cao C2Zhou SF11. An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Des Devel Ther. 2014 Dec 17;9:33-78. doi: 10.2147/DDDT.S72892. eCollection 2015.

4)Reeve VE1Allanson MArun SJDomanski DPainter N. Mice drinking goji berry juice (Lycium barbarum) are protected from UV radiation-induced skin damage via antioxidant pathways.Photochem Photobiol Sci. 2010 Apr;9(4):601-7. doi: 10.1039/b9pp00177h.

5)Bucheli P1Vidal KShen LGu ZZhang CMiller LEWang J. Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels.Optom Vis Sci. 2011 Feb;88(2):257-62. doi: 10.1097/OPX.0b013e318205a18f.

6)Amagase H1Nance DM.A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChi.J Altern Complement Med. 2008 May;14(4):403-12. doi: 10.1089/acm.2008.0004.

7)Peter Bucheli, Qiutao Gao, Robert Redgwell, Karine Vidal, Junkuan Wang, and Weiguo Zhang. Biomolecular and Clinical Aspects of Chinese Wolfberry Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.

8)Luo Q1Li ZHuang XYan JZhang SCai YZ.Lycium barbarum polysaccharides: Protective effects against heat-induced damage of rat testes and H2O2-induced DNA damage in mouse testicular cells and beneficial effect on sexual behavior and reproductive function of hemicastrated rats. Life Sci. 2006 Jul 10;79(7):613-21. Epub 2006 Mar 6.